Bichon Frise | Rasinformatie en info - Bichon Frise | - Hondenrassen

Bichon Frise

hondenrassen Bichon Frise

Bichon Frise

Honden van dit ras zijn speels, intelligent en aanhankelijk. Ze hechten zich sterk aan hun baas en de gezinsleden. En worden niet graag alleen gelaten. Bichon Frises blaffen weinig. Dit huisdier is een geboren kunstenaar. Voorheen was dit ras vaak te vinden in het circus, maar tegenwoordig vermaakt de hond vaak mensen. De hond is niet kieskeurig, voor geluk heeft hij niet veel nodig: een zachte hondenmand en een beetje eten van je tafel! Maar vlei jezelf niet. Een Bichon wordt niet ‘perfect’ geboren. Training en opleiding moet een belangrijke plaats in het leven van de hond innemen.

Gezelschapshonden en dwerghonden.

Land van herkomst: België en Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.
Andere namen voor de Bichon Frise zijn: Bichon Maltese, Maltezer Leeuwtje

Levensverwachting: Normaal gezien kan een Bichon Frise gemakkelijk 12 tot 15 jaar. Deze periode is grotendeels afhankelijk van leefomstandigheden, de voeding en de verzorging. De omgeving van het dier speelt ook een grote rol: met weinig stress en irriterende factoren kan de Bichon een leeftijd van 18 tot 20 jaar behalen.

Temperament: Temperamentvol, Aanhankelijk, Vrolijk, Speels, Gevoelig, Zachtaardig

Uiterlijk

Schofthoogte: Maximaal 30 centimeter.
Gewicht: Een Bichon weegt tussen de 4 en 7 kilo.

Hoofd: De schedel van de Bichon Frise is langer dan de voorsnuit. De oren worden hangend gedragen en reiken tot het midden van de snuit. De vrij grote ogen hebben een bijna ronde vorm.

Lichaam: De lendenen zijn breed en gespierd. De borstkas is goed ontwikkeld. De staart wordt over de rug gebogen gedragen. De benen van de Bichon Frise zijn recht. De voeten zijn goed gesloten.

Vacht: Zachte zijdeachtige vacht. De lengte van de vacht is 7 tot 10 centimeter lang.
Kleuren: Wit.

Opgelet, Bichons worden vaak verward met de Maltezer. De kenmerken zijn vergelijkbaar in grootte, indeling en kleur. Er zijn echter een aantal verschillen. De Maltezer is iets lager dan Bichon, heeft een schofthoogte van maximum 20-25 cm, heeft een rechte vacht en vereist geen zorgvuldige behandeling van de ogen en oren. Kort samengevat, een Bichon is iets groter. Over het ontstaan van de Bichon Frise zijn nogal wat meningsverschillen, maar dat laten we in het midden.

Oorsprong en geschiedenis van de Bichon Frise

De Bichon Frise is een van de weinige hondenrassen waar nogal wat meningsverschillen over bestaan in de geschiedenis! Toegegeven, de naam van dit ras was anders. Kleine witte honden bestonden in alle uithoeken van onze planeet. In de Renaissance woonden deze honden aan het koninklijk hof van de Franse vorsten. Heel vaak worden hun afbeelding gevonden in portretten, samen met mooie dames van blauw bloed.

In 1956 bracht een Franse familie, die van Frankrijk naar de Verenigde Staten kwam, dit ras naar het Amerikaanse continent. Na ongeveer 10 jaar werd de eerste Bichon Frise fanclub georganiseerd in de Verenigde Staten. Als een apart ras werd de Bichon Frise pas in 1973 erkend door de American Kennel Club. Volgens de American Kennel Club staat het ras vandaag op de 73e plaats van populariteit, hoewel de Bichon het in 2000 de 25 plaats bekleedde.

Gezondheid en ziekte

De gemiddelde levensverwachting van een Bichon is 12-15 jaar. Honden van dit ras zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals de open ductus arteriosus (hartziekte), evenals een aantal huid- en oogziekten. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor problemen met tussenwervelschijven en nieren, voor tandsteen, oorinfecties, patella, dit betekent de ontwrichting van de knieschijf en allergieën.

Bichon Frise puppie

Als u de eigenaar wilt worden van een absoluut gezonde Bichon Frise, koop een puppy alleen van een vertrouwde fokker of ga via de Bichon Frise kennelclub . U moet er zeker van zijn dat de puppy’s geen last hebben van genetische of andere ziekten die van generatie op generatie worden overgedragen. Kies het huiste hondenras, nogmaals een Bichon Frise is geen Maltezer !

Vanwege de kleine omvang van de hond en puppy, over-beschermen veel eigenaren vaak deze hond. Dit leidt ertoe dat het huisdier angstig wordt. Geef je Bichon puppy voldoende vrijheid. Hij moet zelf begrijpen wat gevaarlijk voor hem is en wat niet.

Schrijf een reactie