Border Collie - Hondenrassen

Border Collie

bordercollie2Hallo, ik ben een Border collie. Een lieve en leuke gezinshond. Ik houd er van om spelletjes te doen met mijn baasjes. Daarnaast ben ik graag aan het werk en heb ik veel beweging nodig. Ik vind kinderen erg leuk en kan dan ook goed met ze overweg. Ik kan toch wel zeggen dat wij best intelligent en makkelijk op te voeden zijn. Ik ben erg gehecht aan mijn baas en doe er alles aan om hem te plezieren.  Let wel op, ik hou van een dagelijkse wandeling en soms zijn een paar uur niet voldoende. Ik speel eventueel ook graag behendigheid spelletjes, flyball, obedience enz..

Indien de Border Collie zijn geestelijke en lichamelijke werklust niet voldoende kan benutten, zal dit zich vaak uiten in een neurotisch gedrag. Dit zal zich ontladen in blaffen, janken en ook wel eens een paar spulletjes slopen.

De border collie mag niet zenuwachtig, noch agressief zijn, maar moet levendig, oplettend, scherp reagerend en intelligent zijn.

De Border collie is een middelgrote hond uit de groep Herdershonden. Deze hond is erg intelligent, leergierig en zachtaardig, die zijn baas wilt plezieren. De Border collie is een populaire hond die vaak wordt ingezet bij verschillende sporten. Een voorbeeld hiervan is schapendrijven, hier is de Border collie oorspronkelijk voor gefokt. De Border collie ziet u vaak met schaapkuddes lopen, ze kunnen dan maar liefst 100 kilometer per dag lopen! Tijdens het aanschaffen van een Border collie moet u niet vergeten dat deze hond veel beweging en werk nodig heeft. Ook heeft het beestje veel aandacht buitenshuis nodig. U moet dus wel de ruimte, tijd en aandacht hebben om met deze viervoeter te trainen. Hoewel de Border collie erg waaks is, is hij totaal niet agressief.

Gemiddeld kan de Border collie 12 jaar oud worden. Als u kinderen heeft is de Border collie ook geschikt, hij is namelijk erg kindvriendelijk.

bordercollie1Er zijn twee vachttypen: de kortharige en de half-langharige.

In beide gevallen moeten de boven-vacht weerbestendig zijn. De half-lanharige varietiet bezit overvloedige beharing aan hals, broek en staart. Op de snuit, oren, voorbenen en op de achtermidden voet moet het haar kort en zacht zijn.

Alle mogelijke kleurvariaties zijn toegestaan maar het wit mag niet overheersen. In het algemeen bont, met een witte kraag, bles en sokken, waarbij de rest van de vacht zwart of gekleurd is.

De kenmerken van een Border collie.

De Border collie moet een evenredige hond zijn, het vloeiende silhouet moet kwaliteit, sierlijkheid en fraaie harmonie vertonen, samen met voldoende substantie, waardoor de indruk word gewekt dat het dier in staat is gedurende lange tijd ijverig zijn plicht te doen. Iedere neiging naar grofheid of zwakte moet als ongewenst worden aangemerkt.

De schedel moet tamelijk breed zonder uitstekende acherhoofds-knobbel. De wangen mogen niet zwaar of bolvormig zijn. De naar de neuspunt versmallende voorsnuit moet matig kort en krachtig zijn. Schedel en voorsnuit zijn bijna even lang. Zwarte neus, behalve wanneer het een bruine, of blue merle hond is. Goed ontwikkelde neusgaten. Stop duidelijk aangegeven.

De ogen moeten ver uiteen staan, ovaal van vorm en allebei dezelfde kleur hebben. De uitdrukking moet zacht, levendig, alert en verstandig zijn.

De oren zijn middelmatig groot en matig dik. Ze worden rechtopstaand of half opgericht en ver uit elkaar gedragen en zijn zeer beweeglijk.

De tanden moeten sterk zijn, perfect en compleet scharen. De bovensnij-tanden moeten vlak voor de ondertanden staan en de tanden moeten recht in de kaken staan.

De hals moet van goede lengte zijn, krachtig en gespierd zonder over-drijving en iets gebogen en breder worden naar de schouders.

De voorbenen staan van voren gezien evenwijdig, de middenvoeten staan van terzijde gezien iets schuin naar voren. Het bot moet rond en sterk zijn, maar niet zwaar. Schouders goed schuin geplaatst en de ellebogen goed aangesloten.

De Border collie is een atletische verschijning, de ribben goed gebogen, diepe en tamelijk brede borstkas. De rug moet breed en sterk zijn, met brede gespierde maar niet opgetrokken lendenen. Het lichaam is iets langer dan de hoogte van de schouder.

Achterhand: Moet breed en gespierd zijn, het kruis verloopt vloeiend naar de staartwortel. De dijen moeten lang, diep en goed gespierd zijn. Goed gebogen knieën en prachtige sprongen, die laag geplaatst moeten zijn. De achtermidden voeten moeten goede botten hebben en van achteren gezien evenwijdig lopen.

De voeten zijn ovaal van vorm, dikke, sterke en perfecte voetzolen. Tenen matig gebogen en goed aangesloten. Sterke korten nagels.

De beweging moet gemakkelijk, vloeiend en onvermoeibaar zijn, waarbij de voeten zo laag mogelijk worden opgetild. De indruk moet worden gewekt dat de hond gemakkelijk kan sluipen en snelheid kan maken. Van voren gezien beweegt de hond recht, zonder zwkate in de schouders, ellebogen of polsen. Van achteren gezien drijven de benen met kracht en soepelheid, de hakken biet te dicht bij elkaar, noch te ver uit elkaar.

De staart moet matig lang zijn, de wervels reikend tot de hak. hij moet laag ingeplant zijn, goed bevederd en de staartpunt licht naar boven gebogen, gracieus de lijn over rug en kruis volgend. Tijdens opwinding mag de staart worden opgeheven, maar nooit over de rug gedragen worden.

Border Collie in actie tijdens het drijven van schapen, een wonder om het te zien.

Schrijf een reactie