Met je hond op reis - Hondenrassen.eu

Met je hond op reis

Nuttige tips om samen met je hond op reis te vertrekken.

Met je hond op reis vraagt toch wat voorbereiding. Niet overal mag je met je hond op trein, tram, bus of het vliegtuig. In sommige hotels zijn huisdieren zoals honden en katten niet toegelaten of wel toegelaten onder strikte voorwaarden. Daarom is het best bij het boeken van een reis dat je de reisbrochure tot in de puntjes naleest. Vraag meer informatie als je met de hond op reis gaat.

Met je hond de landsgrenzen oversteken vraagt een aantal praktische maatregelen. Binnen de Europese landen is de regelgeving dezelfde. Dus voor die landen is het voldoende dat je hond een chip ingeplant kreeg van de dierenarts, samen met een inentingsbewijs tegen hondsdolheid. Dit laatste bewijs moet minstens 10 dagen voor de afreis opgemaakt zijn. Je hond moet bovendien nog eens één jaar voor afreis en 30 dagen voor afreis zijn ingeënt. Bovendien ben je verplicht om voor je hond een Europees paspoort in je bezit te hebben. Deze is beschikbaar bij de dierenarts.

Je kan alles nog eens uitgebreid lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De pagina gaat over dieren die naar België gebracht worden, maar dit is evengoed geldig voor die 22 landen van de Europese Unie.

Vliegreizen

Reizen met het vliegtuig blijft problemen stellen, vooral als je hondje in een box moet naar de laadruimte moet. Vandaar is het onontbeerlijk dat je eerst de luchtvaartmaatschappij contacteert vooraleer te reserveren. Dit voorkomt alvast problemen en verrassingen die je vakantie kunnen vergallen. Lees daarom eerst de pagina’s van KLM en Brussels Airport die specifiek over deze problematiek gaan. Er zijn soms ook luchtvaartmaatschappijen die tijdens de zomer geen honden met korte neuzen willen meenemen, zoals een shihtzu ens…

Tips en overnachtingen

Er zijn heel wat websites die je overstelpen met tips en advies. Toch is het aan te raden alvorens je een boeking doet dat je even met hotel contact opneemt. Hotels die er geen probleem van maken om samen met je hond er te overnachten gebruiken op hun website bepaalde symbolen die dit aangeven.

Travel Pets is een website die als hoofdactiviteit diervriendelijke hotels in de aanbieding heeft. Deze Engelstalige website is vooral gericht op de USA en Canada, voor Europa zijn er alleen maar ketenhotels opgenomen. Maar interessant op deze pagina is dat je bij elk landoverzicht ook nog informatie krijgt om met je huisdier in dat land te reizen, te vinden onder de rubriek ‘Important Import Policies!’.

Treinreizen

Om kort te zijn, op de Eurostar is het niet toegelaten op alle andere treinen is het wel toegelaten mits bij te betalen. Sommigen moeten een muilband dragen of in een kooitje zitten. Raadpleeg hiervoor de websites van de maatschappijen zelf.

Internationale lijnbussen en autocarreizen

Met Eurolines mag je geen huisdieren meenemen, zelfs niet in een mandje. Bij autocarreizen moet je eerst informeren bij de maatschappij zelf of via je reiskantoor. Op pendeldiensten is een klein diertje soms getolereerd, bij rondreizen zijn er evenwel teveel bezwaren om een uitzondering te maken.

Schrijf een reactie