Shih tzu - Hondenrassen

Shih tzu

Jackprice mystic wonderland

Shih tzu

Hallo, ik ben een Shih Tzu, een gezelschapshondje. Ik ben een klein hondje, maar kan ook goed waken. Ik ben in de omgang heel plezierig en kan een tikkeltje eigenwijs zijn.

Ik kan goed met uw kinderen overweg, daar ben ik namelijk erg lief voor. Ik vind het leuk om buiten te wandelen, maar kan ook in het huis lekker spelen. Zegt u het maar.

Algemene informatie

De Shih Tzu komt uit Tibet en wordt ook wel Tibetaans Leeuwtje genoemd. Het is een Oosters ras en gefokt als gezelschapshondje. Het is vroeger als geschenk aan het Chinese Koninkrijk gegeven, waar later mee gefokt werd. Rond de jaren 60 is dit hondje naar Nederland gekomen. De Shih Tzu is een klein hondje, maar toch intelligent, actief en zeker een goede waakhond.

shihtzu-puppy - hondenrassenIedere Shihtzu heeft een ander karakter, dit met hun eigen voorkeur voor alles en nog wat. Je mag er zeker van zijn dat ze alles weten en verstaan wat hun baasje zegt. Een shihtzu vraagt respect, maar toont dan ook respect naar het baasje toe.

Dit klein maar dapper hondje is eigenlijk een vriendschapshondje, dit werd in Tibet enkel en alleen aan goede vrienden cadeau gedaan. Een goede fokker zal de Shihtzu zodanig kruisen om een lief en zachtaardige hondje te bekomen. Vriendelijk en niet bijtgraag !!

Het is geen probleem als u kinderen heeft, want daar kan het hondje goed mee overweg. De Shih Tzu houdt van wandelen en kan dan ook lekker ver mee stappen. Toch is het geen eis voor dit hondje. Een beetje rondrennen in het huis geeft de Shih Tzu ook voldoening.

De vacht van deze kleine viervoeter moet regelmatig verzorgd worden, dit kan bijvoorbeeld door te borstelen. Als de Shih Tzu lang haar heeft, is het ook nodig om zo nu en dan te wassen met de juiste shampoo. Wil je het hondje in een korte vacht, laat het hondje niet scheren zoals sommige trimsalons het aanraden. Een shihtzu moet geknipt worden. Je kan de Shih Tzu kort, beren-model, of Amerikaanse coker-model laten knippen.

Haarsnit : Amerikaanse Cooker  ( Lulu als Zazou (gastrol) in Quiz Me Quick - Miysticwonderland.be )

Haarsnit : Amerikaanse Coker
( Lulu als Zazou (gastrol) in Quiz Me Quick – Shih Tzu kennel Mysticwonderland.be )

De Shih Tzu is af en toe zeer zelfverzekerd, hij moet daarom dan ook consequent worden opgevoed. U moet hierbij wel wat geduld hebben, maar dan kunt u het hondje ook veel bijbrengen.

shihtzu juventus of mysticwonderlandDe bijzonderste raskenmerken van een Shihtzu:

Algemene verschijning: Stoere, overvloedig behaarde hond met voorname, arrogante houding (trots).

Karakteristieken: Intelligent, actief en waakzaam.

Temperament: Vriendelijk en onafhankelijk

Hoofd en schedel: Hoofd rond en breed, breed tussen de ogen. Hoofd met ruige haarbos en met het haar goed over de ogen vallend. Goede baard en snorharen, het haar opwaarts op de neus groeiend, wat het kenmerkende chrysantachtige effect geeft.

Neus recht of licht oplopend, vooruitstekende neuspunt (wipneus).

Gebit: Breed, licht ondervoorbijtend of tanggebit, lippen goed sluitend.

Hals: Goed in balans, mooi gebogen, voldoende lang om het hoofd trots te kunnen dragen.

Gangwerk: Trots licht vloeiend. Voorbenen goed uitgrijpend. Krachtige achterhandbeweging waarbij de voetzool geheel te zien is.

Gewicht/hoogte: 4,5-8,1 kg. Ideaal gewicht: 4,5-7,3 kg. Schofthoogte maximaal 26,7 cm (10,5 inch). Raskenmerken en type zijn van het allergrootste belang en zeker niet op te offeren aan maat alleen.

Shih Tzu kennel Mysticwonderland.be

De vachtkleuren van een Shihtzu

vachtkleuren van een shihtzu

1 Reactie

  1. Rodrigo 29 maart 2015

Schrijf een reactie