Tips : vuurwerk en huisdieren - Hondenrassen

Tips : vuurwerk en huisdieren

vuurwerk tips bij huisdierenIn veel gevallen zijn dieren bang bij het horen en zien van vuurwerk. Vuurwerk kan dierenlevens verknallen.

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat veel eigenaars al weten: de lichtflitsen en het lawaai van vuurwerk beangstigen honden, katten en andere dieren in grote mate. In enkele Vlaamse steden en gemeenten is privaat vuurwerk nu al verboden, maar in vele gevallen niet. 2016 zal daar dan ook met geknal en gespetter starten.

Tijdens nieuwjaarsnacht kunnen honden, katten en andere dieren het best binnenblijven. Dieren die normaal in een wei verblijven, worden best op stal gezet.

Voor huisdieren zijn er volgende tips:

Laat uw dier ruim op voorhand uit. Bij oudjaar is dit best voor 23 uur.
Behandel uw dier niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
Laat het licht bij uw dier aan, zodat de lichtflitsen minder opvallen.
Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
Creëer een veilige omgeving voor uw huisdier of blijf bij uw huisdier.
Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen ook al is het een ongewone plaats. Voor het dier is het op dat moment een veilige plaats.
Zorg dat uw huisdier geen toegang heeft tot buitendeuren.
Zorg voor geluid dat het vuurwerk overstemt (TV, muziek) – zonder te overdrijven.
Als uw huisdier erg bang is geweest tijdens het vuurwerk, hou hem dan nog enkele uren binnen tot het volledig gekalmeerd is.
Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.

Wat je vooral NIET moet doen: het dier op schoot nemen, aaien en er zachtjes tegen praten. Door het aaien en knuffelen bevestig je dat het vuurwerk vreselijk eng is. Je beloont ze namelijk voor hun bange gedrag. Belonen is bevestigen. Doe dat dus vooral niet, hoe zielig het op het moment zelf ook is. Je maakt het alleen maar erger. Ook belonen met eten en snoepjes valt hieronder, ook dan legt het dier een link naar goed gedrag. Zo is hij/zij tenslotte opgevoed!

Schrijf een reactie