Sheltie - Hondenrassen

Sheltie

Hayka From Sammys World

Sheltie of een Shetland Sheepdog

Hoi hoi ik ben een Sheltie of ook de Shetland Sheepdog. Ik ben een snelle en dappere hond, daarnaast ben ik ook best slim. Ik vind mijn gezin erg leuk en ben erg trouw aan mijn baas.

Als u in de stad woont, is dat voor mij geen probleem, als ik maar voldoende beweging krijg. Ik kan goed omgaan met kinderen of met andere dieren. Ik heb een hele mooie langharige vacht, wel moet u mij regelmatig kammen. Zoekt u een leuke gezelschapshond? Kies mij!

Algemene informatie: Sheltie

Shelties zijn kleine schapenhoeders en komen van de Shetlands. Hij is afkomstig van de Shetland Eilanden. Deze viervoeter heeft veel weg van een Collie en behoort bij de Herdershonden. Shelties staan bekend als snelle, dappere en intelligente honden.

De Sheltie is niet zo heel groot, daarom kan hij ook prima in de stad leven, wel moet hij af en toe buiten lekker kunnen wandelen. Shelties hechten zich sterk aan het gezin, maar zijn afstandelijk tegenover vreemde mensen. Shelties zijn ook prima waakhonden. Het opvoeden van Shelties is gemakkelijk, ze leren graag en het zijn erg slimme honden. Daarnaast zijn ze ook erg trouw aan hun baasje. Shelties kunnen goed overweg met kinderen en andere dieren.

sheltie pupDeze vrolijke viervoeter is goed in verschillende soorten hondensporten. Dikwijls kan je deze honden ook vinden waar ze agility (behendigheid) sporten organiseren. Dit is een erg populaire hondensport waarbij een parcours met hindernissen afgelegd wordt. Door het geven van commando’s en aanwijzingen wordt de hond over het parcours gestuurd. Het parcours met hindernissen moet in een zo snel mogelijke tijd foutloos afgelegd worden. Deze sporten scheppen een hechte band tussen de hond en het baasje.

Verzorging: De verzorging van de Sheltie vraagt niet veel inspanning. De vacht moet maar éénmaal in de week geborsteld worden. Dagelijks het zachte haar achter de oren even doorkammen om klitten te voorkomen. Tijdens de de verharing laat de ondervacht van de huid los. Dan is het aan te raden om dagelijks het lichaam en poten te borstelen om te voorkomen, dat de onderwol gaat vervilten.

Met borstelen kan je best op jonge leeftijd beginnen. Zelf puppy’s mag je regelmatig borstelen. Na de verzorging beloon je de puppy met een klein hondensnoepje. Zo zal het pupje de verzorging positieve ervaren en zal er op latere leeftijd geen problemen zijn bij het wekelijkse onderhoud.

Shelties worden gemiddeld 38 centimeter groot en wegen tussen de zes en tien kilo. De Sheltie kan verschillende kleuren hebben, zoals: geel, roodbruin, zwart, blauw en witte of roodbruine aftekeningen. Shelties hebben een langharige vacht en deze moet vaak geborsteld en gekamd worden. Gemiddeld worden Shelties 12 jaar oud.

Schrijf een reactie