Aïdi - Rasbeschrijving | karakter en afkomst Hondenrassen

Aïdi

Aidi hondenras

Aïdi

Deze robuuste en krachtige waakhond wordt in het Atlasgebergte als kuddebeschermhond ingezet. Hij waakt hier niet alleen over de kuddes maar ook over de herders. Zijn dikke vacht beschermt hem tegen de extreme weersomstandigheden (hete dagen en ijskoude nachten in de winter), maar ook in gevechten met wolven. Samen met de sloughi wordt hij gebruikt bij de jacht om het dier op te jagen.

Dit hondenras is ingeschreven bij de FCI onder Rasgroep 2 zoals de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst: Marokko

Gewicht van de Aïdi
De Aïdi weegt tussen de 23 en 25 kilogram.

Uiterlijk van de Aïdi
Aïdis hebben een schouderhoogte tussen de 52 en 62 centimeter. Ze hebben een halflange vacht ongeveer van 6 centimeter lang. Op het gezicht en de oren is het haar kort. De Aïdi is in alle kleuren toegestaan. De meest voorkomende kleuren zijn: wildkleurig, wit, vuilwit, rood, gestroomd en zwart met wit.

Karakter van de Aïdi
Honden van dit ras zijn erg actief, alert en onafhankelijk. Doordat ze waaks zijn beschermen ze hun gezin en baasje graag tegen kwaad. Indien de hond van jongs af aan goed is gesocialiseerd kan hij goed omgaan met kinderen en huisdieren. Reuen kunnen soms dominant zijn tegen over andere reuen. Ten opzichte van onbekenden kunnen ze zich wat terughoudend opstellen.

Temperament: Energiek, Behendig, Alert, Gevoelig, Krachtig, Beschermend

Verzorging
Eenmaal per week borstelen is voldoende, in de verharingsperiode moet de vacht iedere dag goed geborsteld worden.

Opvoeding
De Aïdi is niet geschikt om gefokt te worden. Het is meer een zelfstandige waakhond. Honden van dit ras hebben veel beweging nodig. Een paar korte wandelingen per dag is dan ook echt niet voldoende. Activiteiten zoals: lopen naast de fiets, lange wandelingen in het natuur zijn erg geschikt voor de Aïdi. Heeft u een grote tuin dan zal de Aïdi zich niet vervelen.