Kijk uit voor de zandvlieg op vakantie met je hond - Hondenrassen

Kijk uit voor de zandvlieg op vakantie met je hond

Tibetaanse-terrierKijk uit voor de zandvlieg op vakantie met je hond !

Veel mensen nemen hun trouwe viervoeter ‘s zomers mee op vakantie. Maar dat is niet zonder risico: de zandvlieg, een insect dat in zuiderse landen voorkomt, is verlekkerd op honden. “Maar ze kunnen een parasiet overdragen, waardoor de hond de ongeneeslijke ziekte leishmania kan krijgen”, zegt Odisee‐studente Kathleen De Croock.

Kathleen De Croock is studente Agro‐ en biotechnologie (Dierenzorg) aan de Odisee‐hogeschool, Campus Waas. Ze schreef haar bachelorproef over het gevaar van de zandvlieg voor honden. De zandvlieg – in tegensteling tot wat haar naam doet vermoeden een soort mug – leeft onder meer in het Middellandse Zeegebied, een populaire reisbestemming voor heel wat Belgen.

Hondeneigenaars die hun huisdier meenemen op reis, kijken dus best uit. “Het kleine diertje kan de parasiet leishmania overdragen. Daardoor kan je hond de ziekte caniene leishmaniasis krijgen, een aandoening die jammer genoeg ongeneeslijk is.”

Beter voorkomen

Meestal duiken de eerste signalen pas drie maanden na de besmetting op. Vaak voorkomende symptomen zijn onder meer haarverlies, huidletsel, lusteloosheid en een bloedneus. Na een bloedtest kan de dierenarts bepalen of het daadwerkelijk om leishmania gaat. “Er bestaan weliswaar middeltjes die het leed kunnen verzachten, maar volledig genezen kan dus niet.”

Kortom: voorkomen is de boodschap. Daarvoor somt Kathleen enkele tips op.
‐ Doe je hond een antiparasitaire halsband om (ga te rade bij je dierenarts of apotheker).
‐ Laat je hond niet ’s morgens vroeg of bij valavond uit. Dan is de zandvlieg het actiefst.
‐ Laat het huisdier binnen slapen.
‐ Kom met je hond niet te dicht bij (stilstaand) water.

Maak je je na je reis toch zorgen? Ga dan langs bij je dierenarts om een test te laten doen. Hou wel rekening met de incubatietijd: de leishmania‐parasiet is gemiddeld pas na drie maanden op te sporen in het bloed.

Lees ook:

Er zijn dit jaar veel teken. Vocht en warmte spelen een grote rol, laat je niets wijsmaken, Teken verwijderen doe je NIET met ZEEP

Slakkengif is levensgevaarlijk voor honden en katten

Schrijf een reactie